17/6/09

El vol de l'home ocell - Les Agudes

Aquest diumenge hem estat al Montseny, a la sortida de líquens i escalada. Finalment, la nostra cordada va fer la via el Vol de l'home ocell. Feia molt temps que no havia estat per les Agudes, i m'ha fet moltíssima il·lusió tornar-hi.
La geologia i els líquens d'aquesta zona són molt interessants. Al primer llarg de la via, tenim un material granític alcalí, i els líquens que hi trobem seran molt diferents als que colonitzen les roques metamòrfiques, que hi ha després de la primera reunió.
A sota, una imatge del granit alcalí del primer llarg.

En aquest material alcalí trobem aquests líquens:
Tephromela atra, a sobre i detall a sota.
Un líquen umbilicat molt abundant, Lasallia pustulata, a sota.
I diferentes espècies del gènere Pertusaria.
Sobre granit trobem també aquest tal·lus de Candelariella sp., a sobre i a sota detall.
A partir de la R1, trobem el contacte entre les roques ígnies i metamòrfiques.
Veiem exemplars molt grans i amb molts apotecis de tal·lus del gènere Umbilicaria.
Umbilicaria sp. a sota.

Pleopsidium chrolophanum. a sobre
En aquesta zona de contacte en la línia de la R1, trobem roca colonitzada per Rhizocarpon grup geographicum i Dimeleana oreina, detall a sota.
Des de la R1 fins al cim, són molt abundants els tal·lus de diferents espècies del gènere Umbilicaria i de Rhizocarpon.
Detalls dels apotecis (estructures negres on hi ha les espores) d'Umbilicaria.
Tal·lus de l'espècie Lecanora muralis, un liquen present també als entorns urbans.
En replans exposats al vent, trobem aquests tal·lus de líquens fruticulosos del gènere Ramalina.
Detall de tal·lus de Ramalina sp.
Una jornada inoblidable!!! Moltes gràcies a l'Antonio, per tots els coneixements que has compartit, i a l'Armand, per la fantàstica ressenya i l'ajuda per a fer realitat el meu somni!!!

Si voleu aprofundir en el tema, podeu consultar la Tesi Doctoral del Dr. Néstor Hladun, Aportació a la flora, morfologia i vegetació dels líquens de la part alta del Montseny

13 comentaris:

Fernando ha dit...

Veo que si, que al final se hizo realidad el sueño.
Felicidades.

joan asin ha dit...

Enhorabona per l’ascensió, aquesta zona tinc ganes d’anar, aquesta tarda he quedat amb l’Antoni i ja li preguntaré. Records

Jordi O ha dit...

Mariajo, ens hauria agradat venir, però no va poder ser. A veure si per la tardor, intentem repetir la que no varem poder fer l'any passat.
Com ho veus?

Gatsaule ha dit...

Bona descripció! Però no acabo d'entendre això del granit alcalí. Hi ha roques ígnies alcalines, però el granit és sempre àcid, si no ho recordo malament...

mchesa ha dit...

hola, moltes gràcies pels vostres comentaris!
Fernando, todo siempre comienza en un sueño... a ver si la próxima salida de líquenes te apuntas!

Joan, vam riure moltíssim amb el Toni, sobretot a la baixada!!!

Jordi O, preparem una a la tardor, a veure si suggereixes algun lloc!

Gatsaule, consulta la llegenda del IGC, E 1:50.000, Ggd (Granodiorites i granits alcalins. Carbonífer-Permià)! és d'allà d'on surten els granits alcalins. Gràcies per llegir-te els textes ;) Salutacions!!!

Gatsaule ha dit...

Tens raó que la granodiorita és més alcalina que el granit típic, però com que a Catalunya és la roca ígnea majoritària, mai l'havia sentit anomenar així.

Buji ha dit...

Us faria ara un munt de preguntes sobre el granit! Però millor que no..

..d'això..curiós aquell pleopsidium chloroph..de la R1 amb gorra i tot!
jejjee

Felicitats per la via i la sortida (heu unit líquens i escalada per primera vegada?)

Salut!

Anònim ha dit...

hola gatuna ,com sempre moltes felicitats pel blog,.nomes una pregunteta,com veus de salut els liquens en general donat la proximitat de la gran urbe¿?una abraçada sergi (Alella)

mchesa ha dit...

Gatsaule, ja ho veus, tot és relatiu...

Buji, jejeje, molt bona aquesta, avui també m'han enviat una bona foto del liquen endèmic Montserratinus classicus subsp. arrampicatori...
Líquens i escalada? Hem fet diferents sortides a Montserrat, Savassona, Garrotxa, i aquesta darrera al Montseny. A veure si pots venir a la propera, una abraçada!!!!

Hola Sergi, gràcies pel comentari. La freqüentació humana, la contaminació fan variar sensiblement les poblacions de líquens, sobretot els fruticulosos, que són els primers que desapareixen. Els gèneres: Usnea, Evernia, Lobaria, són molt vulnerables. Els líquens crustacis són menys sensibles a la contaminació.

Mingo ha dit...

Hola, em sap greu la sortida del 3 però va ser impossible, i ara vaig una mica atabalat, no sé si és que em faig gran o que sóc un home i no podem fer dues coses alhora, en fi potser les dues coses.
En tinc un record bonissim d'aquesta escalada, em va encantar la via i el lloc preciós, mira que ho tinc al costat de casa i gairebé no el coneixia.
Una preguta, quina màquina de fotos tens? és que vui comprar-ne una i segur que per fer aquestes macrofotografies no utilitzes una compacta.
Una abraçada.
Ostres ara recordo que he d'escanejar una cosa per tu

mchesa ha dit...

Hola Mingo! a veure si pots venir a la propera, i t'explico els avanços que vaig fent en el tema dels macro.
El Montseny és un lloc únic, amb vegetació i flora liquènica mediterrànies i a les orientacions Nord, amb ambients d'alta muntanya, un espai ple de meravellosos contrapunts.
Per a mi va ser una sort poder compartir cordada amb el millor liquenòleg-escalador del món mundial, l'AGB i amb l'incomparable ABC. Feia anys que havia sommiat amb poder fer aquesta via, i em sento molt afortunada d'haver pogut fer real aquesta il·lusió.
Una abraçada!!!

Xavi ha dit...

Felicitats per l'ascensió, un plaer poder compartir aficions amb figures tan emblemàtiques del món dels líquens i de l'escalada.

mchesa ha dit...

Hola Xavi, moltes gràcies, és una sort tenir molt a prop nostre, paradisos fascinants per a descobrir.